Beeldend kunstenaar Marieke Smink

 

Het atelier van beeldend kunstenaar Marieke Smink (37) is te vinden op nummer 41 in de Dorpsstraat. Al weer een jaar of zes geleden streek ze daar neer met haar man Arnold en dochters Dana en Puck. Uitbreiding van de familie ligt in het verschiet, want ik spreek eind september met een hoogzwangere Marieke. In een keurig opgeruimd atelier, een gebouwtje naast de woning, staat ze me uitgebreid te woord. Aan de muur hangt haar laatste werk: zeefdrukken. Op en in een grote kast staan textiele creaties uitgestald. Stuk voor stuk kleurrijke werken.

P1010251

“Als meisje vond ik tekenen het mooiste dat er was.” En dus wilde Marieke daar mee verder na de middelbare school in Roden en werd haar volgende stap de opleiding Kunst en Design in Leeuwarden. Op die school sprak de diversiteit van textiel haar zo aan, dat ze de bakens enigszins verzette. Marieke: “Sindsdien heb ik eigenlijk altijd een beetje tussen het tekenen en het textiel in gehangen.” Begin twintig was ze toen ze afstudeerde als styliste, met dessins als specialiteit.

Een goede keus, want Marieke kon meteen als zelfstandig ontwerper aan de slag. Haar dagen vulden zich met behang, gordijnen en dekbedden. “Je maakt tekeningen passend bij wat er gaande is op dat moment”, legt Marieke uit. Die tekeningen werden op beurzen aan geïnteresseerde bedrijven verkocht. “In de dessins was ik redelijk ‘clean’. Mijn ontwerpen kenmerkten zich door goede vormen en eenvoud.” En ze vielen in de smaak, want haar creaties lagen destijds in de winkelschappen van Gardisette, V&D en Kruidvat.

Als zelfstandige was Marieke vaak thuis, zeker nadat haar oudste dochter Dana was geboren. Daar had ze op een gegeven moment genoeg van: “Ik wilde niet alleen maar tussen de luiers en de stofjes zitten.” Ze trad als styliste in dienst bij een stoffenbedrijf en kreeg er de verantwoordelijkheid voor de creatieve kant. Dat deed ze een jaar of vier. Maar “het werd steeds commerciëler en dat vond ik toch niet zo fijn”.

Echtgenoot Arnold suggereerde haar om cursussen te gaan geven. “Maar dan wilde ik ook leren hoe je les moet geven.” En dus keerde Marieke terug naar de schoolbanken en ging de opleiding docent beeldende kunsten doen. “Ik vond het heerlijk en ben er vol ingedoken.” Na vijf jaar rondde ze de opleiding af. Met enige vertraging, maar dat kwam door de verbouwing in Zorgvlied.

Als docent opereert Marieke nu onder de naam Kunst & Stijl. Ze geeft lessen in haar eigen atelier en bij vooral Centra voor de Kunsten. Eveneens doet ze projecten voor het reguliere onderwijs. Gaan leerlingen naar een tentoonstelling over behang en dessins, dan maakt Marieke een stalenboek met de klas. Verder verzorgt Marieke workshops, bijvoorbeeld bij Hawar, school voor textieltechniek in Oldeberkoop, en veel voor kinderen. In Zorgvlied werkt ze samen met atelier de Blauwe Bok. Ook kunt u Marieke Smink bij Kunstgroep Noord tegenkomen. “Ik vind lesgeven heel inspirerend, het geeft me altijd heel veel energie om mensen door een beeldend proces te helpen en te zien waar ze uitkomen.”

Maar Marieke Smink is toch vooral beeldend kunstenaar. “Lekker met mijn handen bezig zijn”, zegt ze er zelf van. Maar wel heel serieus: “Kunst is niet zomaar iets maken. Er moet iets achter zitten.” Aan een kunstwerk gaat bij Marieke dan ook een grondig onderzoek vooraf. “Je moet ergens helemaal induiken, het moet een stukje van jezelf worden.” Tijdens zo’n onderzoek maakt Marieke foto’s van dingen die haar opvallen, verzamelt ze boeiende stukjes uit de krant etc. Als ze een lijn in al dat materiaal ziet ontstaan, zet ze wat eerste schetsen op papier. Dan gaat Marieke associëren en komt ze uiteindelijk tot een thema. “Bij mij gaat het heel vaak over vergankelijkheid. Ook kwetsbaarheid komt veel in mijn werk voor.” Momenteel zijn slapende kinderen een overheersend thema, veelal in zeefdruk uitgevoerd.

Nieuwsgierig geworden? Werk van Marieke is te zien in galerie Focus op Kunst in Zwolle. Haar droom is een grote solo-expositie, maar die is niet zomaar georganiseerd. Vooralsnog zijn haar creaties te zien op exposities met andere kunstenaars. En binnenkort op een nieuwe website die geheel aan haar beeldende kunst is gewijd.

Maar eerst gaat alle aandacht natuurlijk uit naar het nieuwe gezinslid dat zich binnenkort aandient. Als u dit leest is de bevalling misschien al achter de rug.

Als u het atelier van Marieke ook eens wilt bekijken dan kan dat. Wanneer bij haar huis een bord aan de weg staat, bent u altijd van harte welkom. Loop gerust binnen. Dat vindt Marieke leuk.

(De website van Marieke Smink: http://www.kunstenstijl.nl)

Hans van Eeden (oktober 2013)

PS Marieke Smink is op 20 november 2013 van een zoon bevallen. Zijn naam is Jonah.

 

(Op dit artikel is het auteursrecht van toepassing. Overname alleen met schriftelijke toestemming van www.dejuistetekst.nl)

Comments are closed